Vysokoškoláci sa opäť môžu zapojiť do súťaže Akademický Prešov

02.02.2013 Prešov

Prešov 2. februára (TASR) – Súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov (AP) vstupuje do 47. ročníka. Vyhlasovateľmi tohto jedinečného podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvo kultúry SR, Prešovská univerzita v Prešove a Občianske združenie Akademický Prešov.

„Študenti slovenských vysokých škôl budú súťažiť v tradičných kategóriách pôvodná literárna tvorba, prednes poézie a prózy a študentské divadlá. Počas histórie tohto podujatia za do týchto súťaží zapojili tisíce mladých ľudí a mnohí z nich dosiahli významné úspechy v oblasti kultúry, médií či vzdelávania,“ konštatovala Eva Kušnírová z organizačného výboru AP.

Zdôraznila, že prihlášky do súťažných kategórií je potrebné na adresu organizátora zaslať najneskôr do 16. apríla 2013. Rukopisy súťažných príspevkov v kategórii literárna tvorba treba doručiť v troch exemplároch prípadne zaslať elektronickou poštou. Prijímajú sa ucelené texty respektíve úryvky z dosiaľ nepublikovaných prác výhradne v slovenskom jazyku.

Podobné pravidlá na zaslanie textov platia aj v kategórii prednes. Čo sa týka prózy, dĺžka by mala byť asi sedem minút a pri poézii približne päť minút. V kategórii študentské divadlá súťažia súbory, v ktorých majú minimálne dvojtretinové zastúpenie poslucháči slovenských vysokých škôl. Všetky potrebné údaje nájdu záujemcovia na www.unipo.sk.

Kušnírová pripomenula, že samotný program súťažnej prehliadky je naplánovaný od 28. apríla do 1. mája. Priestory vysokoškolského areálu, Divadla Alexandra Duchnoviča a Divadla Jonáša Záborského obsadia recitátori i herci. Špecifikom a tematickým zameraním tohto ročníka AP je divadlo v exteriéri.

Organizátori očakávajú, že do Prešova pricestuje viac ako 10 študentských divadelných súborov. Nebudú však chýbať divadlá zo zahraničia ani profesionálne zoskupenia.

„Prešovčania ich umenie budú môcť sledovať nielen na divadelných doskách, ale i priamo v uliciach. Naším cieľom je totiž dostať sa priamo k ľuďom, aby sme zastavili aj okoloidúcich a aby sme ich vtiahli do dramatického deja predstavení,“ povedala Kušnírová. Okrem súťažných vystúpení budú pripravené pre záujemcov tvorivé dielne, besedy a ďalšie sprievodné podujatia.
 

Vyberte región